Caon.ro https://caon.ro Caon.ro Thu, 03 Dec 2020 09:45:50 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3 https://caon.ro/wp-content/uploads/2019/12/favicon-96x96.png Caon.ro https://caon.ro 32 32 Percheziții DNA în spitale Covid din trei județe https://caon.ro/perchezitii-dna-in-spitale-covid-din-trei-judete/2380623/ https://caon.ro/perchezitii-dna-in-spitale-covid-din-trei-judete/2380623/#respond Thu, 03 Dec 2020 09:36:15 +0000 https://caon.ro/?p=2380623 ROMÂNIA – Procurori ai Direcției Naționale Anticorupție fac, joi, percheziții în județele Brașov, Iași și Harghita într-un dosar ce vizează achiziții de aparatură medicală. Vizate de acțiune sunt 4 instituții publice! Anchetatorii au descins la domiciliile unor suspecți, sedii de companii, dar și la două unități Covid din Brașov și una din Odorheiu Secuiesc. „Procurorii [...]

Articolul Percheziții DNA în spitale Covid din trei județe apare prima dată în Caon.ro.

]]>
ROMÂNIA – Procurori ai Direcției Naționale Anticorupție fac, joi, percheziții în județele Brașov, Iași și Harghita într-un dosar ce vizează achiziții de aparatură medicală. Vizate de acțiune sunt 4 instituții publice!

Anchetatorii au descins la domiciliile unor suspecți, sedii de companii, dar și la două unități Covid din Brașov și una din Odorheiu Secuiesc.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârşite în perioada decembrie 2019 – prezent. În cursul zilei de 03 decembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locații situate pe raza județelor: Brașov, Harghita și Iași, din care patru sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, potrivit unui comunicat DNA.

Procurorii sunt sprijiniți de specialiștii Direcției Generale Anticorupție și de cei ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Articolul Percheziții DNA în spitale Covid din trei județe apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/perchezitii-dna-in-spitale-covid-din-trei-judete/2380623/feed/ 0
Mocioalcă: Un singur vot schimbă lucrurile! https://caon.ro/mocioalca-un-singur-vot-schimba-lucrurile/2380627/ https://caon.ro/mocioalca-un-singur-vot-schimba-lucrurile/2380627/#respond Thu, 03 Dec 2020 09:45:50 +0000 https://caon.ro/?p=2380627 ADVERTORIAL. Un singur vot i-a dat lui Oliver Cromwell controlul asupra Angliei în 1656. Un singur vot a făcut engleza limba Statelor Unite, în 1776, în locul limbii germane. Un singur vot a schimbat modul de organizare a Franței din monarhie în republică, în 1875. Un singur vot l-a făcut președinte al Statelor Unite pe [...]

Articolul Mocioalcă: Un singur vot schimbă lucrurile! apare prima dată în Caon.ro.

]]>
ADVERTORIAL. Un singur vot i-a dat lui Oliver Cromwell controlul asupra Angliei în 1656. Un singur vot a făcut engleza limba Statelor Unite, în 1776, în locul limbii germane.

Un singur vot a schimbat modul de organizare a Franței din monarhie în republică, în 1875.

Un singur vot l-a făcut președinte al Statelor Unite pe Rutherford B. Hayes, în 1876.

Un singur vot i-a dat lui Hitler conducerea Partidului Nazist în Germania, în 1923.

Nu subestimați puterea unui vot.

Mergeți la vot pe 6 decembrie!

Părerea fiecăruia contează.

Comandat de PSD Caraş-Severin, cod mandatar 11200020.

Articolul Mocioalcă: Un singur vot schimbă lucrurile! apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/mocioalca-un-singur-vot-schimba-lucrurile/2380627/feed/ 0
Primăria a bătut palma pentru exodul Mociurului https://caon.ro/primaria-a-batut-palma-pentru-exodul-mociurului/2380620/ https://caon.ro/primaria-a-batut-palma-pentru-exodul-mociurului/2380620/#respond Thu, 03 Dec 2020 08:16:05 +0000 https://caon.ro/?p=2380620 REŞIŢA – Procesul de relocare din cele două blocuri este în toi. Municipalitatea a bătut palma cu un ONG, pentru amenajarea şi reabilitarea de apartamente pentru locatari, în alte zone din Reșița! Aleşii reşiţenilor şi-au dat girul pentru modelul protocolului de colaborare cu Asociaţia Nevo Parudimos, în vederea amenajării şi reabilitării unor spaţii locative, în [...]

Articolul Primăria a bătut palma pentru exodul Mociurului apare prima dată în Caon.ro.

]]>
REŞIŢA – Procesul de relocare din cele două blocuri este în toi. Municipalitatea a bătut palma cu un ONG, pentru amenajarea şi reabilitarea de apartamente pentru locatari, în alte zone din Reșița!

Aleşii reşiţenilor şi-au dat girul pentru modelul protocolului de colaborare cu Asociaţia Nevo Parudimos, în vederea amenajării şi reabilitării unor spaţii locative, în scopul creşterii calităţii condiţiilor de locuit pentru chiriaşii ce urmează să fie relocaţi din blocurile nr. 1 şi 2 din cartierul Mociur.

Primarul Ioan Popa a explicat: „Proiectul este legat de o colaborare cu Nevo Parudimos, un ONG care are în derulare destul de multe proiecte europene şi are mulţi voluntari, şi împreună cu care amenajăm apartamente, garsoniere, în special pentru persoanele pe care le relocăm din zona Mociur, unde urmează să intervenim anul viitor pe modernizare. Un bloc din Mociur va fi demolat, iar celălalt va fi modernizat şi transformat în apartamente. Deja suntem în proces de relocare. Unele familii vor fi relocate parţial şi se vor întoarce înapoi după ce va fi modernizat unul dintre cele două blocuri. Procesul este în derulare continuă! Am mai identificat apartamente. Primăria Reşiţa, în 2020, a dobândit ca succesiuni vacante, şapte apartamente. În cazul persoanelor care au decedat şi nu au aparţinători, bunul lor intră în patrimoniul Primăriei. Niciodată în istoria din ultimii 30 de ani a Reşiţei nimeni nu a identificat succesiuni vacante şi nu le-a adus la Primăria Reşiţa până acum. Noi am reuşit să schimbăm un pic cutumele. Nu ştiu cum s-a întâmplat până acum de nimeni nu a avut succesiuni vacante. Numai anul acesta am avut şapte. De exemplu, în acest gen de apartamente mutăm persoane“.

În legătură cu numărul celor mutaţi, amintim cifrele furnizate de Liviu Gârtoi, şeful de la Patrimoniu, la finele anului trecut. Potrivit acestuia, în ambele blocuri din Mociur, fiecare cu câte 45 de apartamente, locuiau 72 de familii, numărând 500 de persoane. Ceea ce înseamnă că fiecare familie avea, în medie, cam şapte membri.

JCS-Antoniu Mocanu

Articolul Primăria a bătut palma pentru exodul Mociurului apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/primaria-a-batut-palma-pentru-exodul-mociurului/2380620/feed/ 0
„La masă în Banat“, un nou proiect al Asociaţiei Acasă în Banat https://caon.ro/la-masa-in-banat-un-nou-proiect-al-asociatiei-acasa-in-banat/2380617/ https://caon.ro/la-masa-in-banat-un-nou-proiect-al-asociatiei-acasa-in-banat/2380617/#respond Thu, 03 Dec 2020 08:02:47 +0000 https://caon.ro/?p=2380617 CARAŞ-SEVERIN – Din dorinţa de a promova patrimoniul gastronomic bănăţean, asociaţia a lansat acest proiect zilele trecute, în ideea conservării reţetelor tradiţionale din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, precum şi a poveştilor ţesute în jurul lor!  Iniţiativa de a culege şi promova cele mai alese reţete din bucătăria bănăţeană este o idee care le-a venit soţilor [...]

Articolul „La masă în Banat“, un nou proiect al Asociaţiei Acasă în Banat apare prima dată în Caon.ro.

]]>
CARAŞ-SEVERIN – Din dorinţa de a promova patrimoniul gastronomic bănăţean, asociaţia a lansat acest proiect zilele trecute, în ideea conservării reţetelor tradiţionale din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, precum şi a poveştilor ţesute în jurul lor! 

Iniţiativa de a culege şi promova cele mai alese reţete din bucătăria bănăţeană este o idee care le-a venit soţilor Radu şi Nicoleta Trifan în timp ce străbăteau satele cărăşene şi timişene: „În ultimii ani am străbătut Banatul în lung și în lat și am rămas surprinși că diversitatea de produse și bucate locale este foarte puțin cunoscută și promovată. Vrem să dăm o mână de ajutor comunităților locale și să le promovăm patrimoniul gastronomic. Pentru a se dezvolta sustenabil, pe termen lung, ele au nevoie să își regăsească identitatea și să pună în valoare ceea ce au mai bun, iar mâncarea bună este cu siguranță unul din aceste lucruri”, a declarat Nicoleta Trifan, vicepreședintele Asociației Acasă în Banat.

Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Timiș în cadrul etapei I de finanțare a proiectelor culturale online din anul 2020. Astfel, voluntarii asociaţiei s-au documentat la fața locului, în gospodăriile oamenilor, cum se fac mâncărurile tradiţionale, în prima etapă, respectiv până la începutul lunii decembrie, fiind publicate 30 de rețete culese din 10 localități din județul Timiș. În anii următori, membrii asociației și voluntarii îşi propun să ia la pas și alte localități din Timiș și din Caraș-Severin pentru a descoperi uimitoarea diversitate a bucătăriei din Banat.

„De exemplu, a povestit Nicoleta Trifan, știați că la Cherestur se mai face rejteș? Sau că la Ciacova există și azi familii care gătesc sub influența bucătăriei turcești, iar la Gladna Română este neîntrecută o zacuscă de pitonci. Sunt astfel de particularități în absolut fiecare localitate din Banat, iar noi credem că ele aduc valoare și atractivitate pentru aceste locuri”.

Pe măsură ce sunt documentate, rețetele sunt publicate și puse la dispoziția publicului larg, atât pe pagina de internet dedicată www.lamasainbanat.ro, cât și pe rețelele de socializare.

JCS-Alexandra Gorghiu

Articolul „La masă în Banat“, un nou proiect al Asociaţiei Acasă în Banat apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/la-masa-in-banat-un-nou-proiect-al-asociatiei-acasa-in-banat/2380617/feed/ 0
„CSR-ul în imagini“ surprinse de Ioan Mato https://caon.ro/csr-ul-in-imagini-surprinse-de-ioan-mato/2380614/ https://caon.ro/csr-ul-in-imagini-surprinse-de-ioan-mato/2380614/#respond Thu, 03 Dec 2020 07:38:29 +0000 https://caon.ro/?p=2380614 REŞIŢA – Casa de Cultură a Studenţilor din Reşiţa a organizat o expoziţie foto-documentară sub acest generic pentru a marca 250 de ani de industrie reşiţeană, evenimentul major al anului 2021! Expoziţia este gândită ca un eveniment premergător acestei aniversări, dar şi ca omagiu adus lui Ioan Mato, fotograf și cineamator în cadrul cineclubului „Siderurgistul“ [...]

Articolul „CSR-ul în imagini“ surprinse de Ioan Mato apare prima dată în Caon.ro.

]]>
REŞIŢA – Casa de Cultură a Studenţilor din Reşiţa a organizat o expoziţie foto-documentară sub acest generic pentru a marca 250 de ani de industrie reşiţeană, evenimentul major al anului 2021!

Expoziţia este gândită ca un eveniment premergător acestei aniversări, dar şi ca omagiu adus lui Ioan Mato, fotograf și cineamator în cadrul cineclubului „Siderurgistul“ din Combinatul Siderurgic Reșița. Cele 23 de fotografii alese de fiul fotografului, Jancsi Mato, care este şi curatorul expoziţiei, sunt expuse pe fața exterioară a gardului Muzeului Banatului Montan până la finele acestui an.

„Prietenul nostru dintotdeauna (nu spun cuvinte mari), consemna cu ani în urmă Ştefania Matcovschi într-un articol din «Curierul cineastului amator», respectiv «Drumul către Ioan Mato», ne-a obişnuit să-l simţim mereu alături de noi în această atât de pasionantă lume a cineamatorilor care nu cedează nimic atunci când este vorba de prima lor patimă, filmul“. În alt extras din acelaşi articol, scrie că „La Reşiţa, mai mult decât în altă parte, am întâlnit montaje literare ilustrate cu film, tot datorită lui Ioan Mato, omul care ştie că nimic din ceea ce a fost frumos filmat nu trebuie irosit sau păstrat în arhivă, ci trebuie arătat oamenilor cu orice prilej“.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Reșița şi Muzeul Cineastului Amator.

JCS-A .G.

Articolul „CSR-ul în imagini“ surprinse de Ioan Mato apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/csr-ul-in-imagini-surprinse-de-ioan-mato/2380614/feed/ 0
Fanii Reșiței pot achiziționa bilete virtuale pentru jocul cu Ripensia! https://caon.ro/fanii-resitei-pot-achizitiona-bilete-virtuale-pentru-jocul-cu-ripensia/2380610/ https://caon.ro/fanii-resitei-pot-achizitiona-bilete-virtuale-pentru-jocul-cu-ripensia/2380610/#respond Thu, 03 Dec 2020 07:22:37 +0000 https://caon.ro/?p=2380610 REȘIȚA – CSM Reșița a pus în vânzare bilete virtuale pentru partida de sâmbătă, 5 decembrie, cu Ripensia Timișoara! Suporterii rosso-nerilor au început deja să achiziționeze aceste bilete virtuale, iar din spusele lui Marcel Gușcă, în primele două ore s-au vândul deja 50. Prin acest mod, simpatizanții rosso-nerilor încearcă să ajute clubul și în același timp [...]

Articolul Fanii Reșiței pot achiziționa bilete virtuale pentru jocul cu Ripensia! apare prima dată în Caon.ro.

]]>
REȘIȚA – CSM Reșița a pus în vânzare bilete virtuale pentru partida de sâmbătă, 5 decembrie, cu Ripensia Timișoara! Suporterii rosso-nerilor au început deja să achiziționeze aceste bilete virtuale, iar din spusele lui Marcel Gușcă, în primele două ore s-au vândul deja 50. Prin acest mod, simpatizanții rosso-nerilor încearcă să ajute clubul și în același timp să-i motiveze pe jucători pentru a câștiga jocul cu Ripensia, acest meci fiind ultimul din 2020.

„Am avut o discuție cu președintele Cristi Bobar și am decis ca noi, suporterii, să dăm o mână de ajutor clubului. Drept urmare, s-au pus în vânzare începând de miercuri bilete virtuale pentru partida cu Ripensia Timișoara, meci care va avea loc sâmbătă. Noi cei din galerie deja am început să cumpărăm aceste bilete și sunt convins că jucătorii vor aprecia și își vor dubla efortul la partida cu Ripensia. Sunt convins că vom câștiga acest meci. Consider că dacă până vineri vom vinde 200 de bilete virtuale, ar fi foarte bine pentru un oraș ca Reșița, comparându-ne cu alte localități din țară. De asemenea, cred că pot fi vândute mult mai multe. De exemplu, un suporter a cumpărat 10 bilete. Prețul unui bilet este de 10 lei, dar fiecare simpatizant al clubului poate cumpăra câte dorește. În primele două ore am reușit să vindem deja 50 de bilete și cred eu că este foarte bine”, a spus Marcel Gușcă, liderul Guardiei-Ultra.

Bilete virtuale pentru partida dintre CSM Reșița și Ripensia Timișoara se pot cumpăra accesând următorul link: https://www.bilete.ro/csm-resita-ripensia-timisoara/

JCS-Ștefan Moraru

Articolul Fanii Reșiței pot achiziționa bilete virtuale pentru jocul cu Ripensia! apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/fanii-resitei-pot-achizitiona-bilete-virtuale-pentru-jocul-cu-ripensia/2380610/feed/ 0
Diana Boru, pe podium la Turneul Campionilor la tenis! https://caon.ro/diana-boru-pe-podium-la-turneul-campionilor-la-tenis/2380607/ https://caon.ro/diana-boru-pe-podium-la-turneul-campionilor-la-tenis/2380607/#respond Thu, 03 Dec 2020 07:15:08 +0000 https://caon.ro/?p=2380607 REȘIȚA – Finalul sezonului tinerelor speranțe la tenis s-a încheiat odată cu cea de-a 11-a ediţie a Turneului Campionilor MPG la tenis de câmp! 80 de copii care au câștigat turnee individuale s-au întrecut la competiția din București, iar concursul s-a desfăşurat pe patru categorii de vârstă, identificate prin culori: roşu (8 ani), portocaliu (9 [...]

Articolul Diana Boru, pe podium la Turneul Campionilor la tenis! apare prima dată în Caon.ro.

]]>
REȘIȚA – Finalul sezonului tinerelor speranțe la tenis s-a încheiat odată cu cea de-a 11-a ediţie a Turneului Campionilor MPG la tenis de câmp!

80 de copii care au câștigat turnee individuale s-au întrecut la competiția din București, iar concursul s-a desfăşurat pe patru categorii de vârstă, identificate prin culori: roşu (8 ani), portocaliu (9 ani), verde (10 ani) şi galben (12 ani).

Reșițeanca Diana Boru a reușit să ocupe locul III în întrecerea campioanelor de la nivelul verde, la care s-au înscris 20 de participante. Anul acesta, Diana s-a impus la grupa ei de vârstă în cadrul turneului de tenis 10 MPG de la Cluj, performanţă care a şi calificat-o la Turneul Campionilor. Diana a învăţat tainele tenisului sub îndrumarea antrenoarei Petronela Borca.

JCS-Ștefan Moraru

Articolul Diana Boru, pe podium la Turneul Campionilor la tenis! apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/diana-boru-pe-podium-la-turneul-campionilor-la-tenis/2380607/feed/ 0
Ziua Națională a fost sărbătorită prin șah https://caon.ro/ziua-nationala-a-fost-sarbatorita-prin-sah/2380604/ https://caon.ro/ziua-nationala-a-fost-sarbatorita-prin-sah/2380604/#respond Thu, 03 Dec 2020 07:05:11 +0000 https://caon.ro/?p=2380604 REȘIȚA – Nu mai puțin de 16 jucători au sărbătorit prin șah, în Centrul Civic, Ziua Națională a României! În pofida condițiilor extrem de dificile (concurs în aer liber la 3-4 grade), s-a jucat cu ambiție un șah de calitate, iar la final cei mai merituoși au fost răsplătiți cu premii în bani, cupe și [...]

Articolul Ziua Națională a fost sărbătorită prin șah apare prima dată în Caon.ro.

]]>
REȘIȚA – Nu mai puțin de 16 jucători au sărbătorit prin șah, în Centrul Civic, Ziua Națională a României!

În pofida condițiilor extrem de dificile (concurs în aer liber la 3-4 grade), s-a jucat cu ambiție un șah de calitate, iar la final cei mai merituoși au fost răsplătiți cu premii în bani, cupe și medalii asigurate de Primăria Reșița, în cadrul proiectului „Promovarea șahului în comunitatea reșițeană”, proiect selectat în cadrul minigranturilor „ÎNCREDERE ÎN REȘIȚA”.

La final s-a impus clar și meritat Pădurean Daniel Cristian, cu 6 puncte din 7, urmat de Tunaru Alexandru și Bolintiș Mihai cu câte 5 puncte. La veterani s-a impus Hock Gheorghe Mihai, urmat de Chițibea Horia, Calomfirescu Ioan, Crăciun Marin și Vlad Dumitru. La neclasificați locul I Floare Lucian, la junioare locul I Molea Ștefania Miruna, la juniori locul I Drăgoi Albert Marian, urmat de Tamaș Christian Arrydan și Guțu Cătălin Vlad Aurelian. La juniori 12 ani locul I a fost ocupat de Văduva Ion-Valentin, iar la copii 8 ani pe locul I s-a clasat Grecu Bogdan-Andrei.

Această competiție a fost ultima desfășurată la tablă în anul 2020. Va mai urma premierea la Top Blitz 2020 și Campionatele Județene de șah rapid si șah blitz (online). „Am mai jucat șah în aer liber și chiar dacă a fost frig afară, mă bucur că 16 jucători au reușit să participe la această competiție organizată cu ocazie Zilei Naționale a României. Am avut jucători de toate vârstele, de la 7 și până la aproape 80 de ani”, a declarat Mihai Bolintiș, președintele Asociației Județene de Șah Caraș-Severin.

JCS-Ștefan Moraru

Articolul Ziua Națională a fost sărbătorită prin șah apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/ziua-nationala-a-fost-sarbatorita-prin-sah/2380604/feed/ 0
Mamutul cu 1200 de angajaţi doar mănâncă bani… https://caon.ro/mamutul-cu-1200-de-angajati-doar-mananca-bani/2380601/ https://caon.ro/mamutul-cu-1200-de-angajati-doar-mananca-bani/2380601/#comments Wed, 02 Dec 2020 16:24:13 +0000 https://caon.ro/?p=2380601 REŞIŢA – După o nouă vizită la Staţionarul 3, preşedintele CJ spune că Spitalul Judeţean trebuie condus de o mână de fier pentru a lupta cu mamutul de 1.200 de angajaţi, în vreme ce primarul Reşiţei vorbeşte de proasta gestionare şi de o serie de alte lucruri grave, care nu-s de azi, de ieri! Chiar [...]

Articolul Mamutul cu 1200 de angajaţi doar mănâncă bani… apare prima dată în Caon.ro.

]]>
REŞIŢA – După o nouă vizită la Staţionarul 3, preşedintele CJ spune că Spitalul Judeţean trebuie condus de o mână de fier pentru a lupta cu mamutul de 1.200 de angajaţi, în vreme ce primarul Reşiţei vorbeşte de proasta gestionare şi de o serie de alte lucruri grave, care nu-s de azi, de ieri!

Chiar dacă primul vizor cade pe actuala conducere a Spitalului Judeţean, lucrurile care i se impută sunt mult mai istorice decât cele câteva luni de când Alina Stancovici conduce unitatea, cu pauzele impuse de înlocuitorii de la minister. Preşedintele CJ Romeo Dunca a vorbit despre datoriile spitalului, de 20 de milioane de euro, care nu-s de patru ani, ci de vreo opt, „o moştenire care s-a perpetuat“, iar CJ nu are nici banii, nici mecanismul necesar să intervină.

„Mai mult decât atât, acest spital consumă mai mult decât bugetul judeţului Caraş-Severin. Deci sunt 50 de milioane de euro pe an, care se plătesc pentru ca acest spital să funcţioneze“, spunea Dunca, iar primarul Ioan Popa completa că suma este dublul bugetului Primăriei Reşiţei. Lucru care l-a făcut pe Dunca să se întrebe de ce trebuie să trimitem pacienţii prin alte părţi şi de ce ţinem sute de paturi pentru intervenţii care nu sunt dificile sau complexe: „Acest spital consumă bani fără a furniza servicii de calitate, cel puţin în anumite sectoare“.

Discuţiile s-au oprit şi asupra angajărilor, presărate cu plicuri, cu anulări sau cu intervenţiile unora, fapt care a făcut ca mulţi specialişti să întoarcă spatele Reşiţei. Şeful administrativului reşiţean a subliniat că situaţia de la SJUR nu este din vina Primăriei Reşiţa, care şi-a dorit în ultimii ani să preia administrarea spitalului, şi nici a conducerii CJ, care e instalată abia de o lună, deşi „numele Reşiţei apare astăzi din cauza incidentului nefericit apărut în presă pe toate canalele media. Şi este o anatemă şi o pată puse pe obrazul acestui oraş. (…) La Spitalul Judeţean vorbim de trei lucruri grave: deprofesionalizare, neprofesionalizare şi dezumanizare. Neprofesionalizare vine din faptul că s-a angajat de-a lungul timpului personal – şi nu mă refer aici la medici, mă refer la brancardieri, la infirmieri, la asistente medicale – fără să aibă o pregătire profesională adecvată, deşi Reşiţa de exemplu are 4.000 de femei care lucrează în Austria şi îngrijesc persoane vârstnice şi fac exact aceeaşi treabă care ar trebui să se facă în situaţia pozelor care circulă. Şi întrebarea retorică este de ce acele persoane nu şi-au găsit un loc de muncă aici acasă, în aceste staţionare? (…) Este momentul în care Spitalul Judeţean din Reşiţa trebuie să-şi schimbe modul de activitate şi abordarea faţă de pacienţi, faţă de cetăţeni. Astăzi, ceea ce se întâmplă în spital, o spun cu regret şi cu scuzele de rigoare pentru cei care îşi fac treaba acolo, lucrurile nu sunt în regulă. Cunosc medici reşiţeni care lucrează în Germania, în Franţa, şi nu-şi găsesc locul aici. Pentru că sunt unii dinozauri care nu înţeleg să facă câţiva paşi înapoi şi să lase locul unor persoane tinere care vin cu altă mentalitate şi care pot să abordeze medicina dintr-o perspectivă modernă şi corectă“.

După vizita din 2 decembrie, primarul Popa a concluzionat: „Ceea ce se întâmplă la Staţionarul 3, din ce-am văzut noi astăzi este relevant din punct de vedere al proastei gestiuni. Portarul nu era acolo, când noi am ajuns, am fost obligaţi să ocolim clădirea şi să intrăm prin spate. Toate uşile de intrare în spital erau deschise, deşi afară erau -4 grade. Şi ce-am găsit acolo era sub orice critică. Nu există scuze pentru actul medical şi pentru modul în care se lucrează. Vom stabili, împreună cu comisia, dacă personalul era suficient pe secţia de tratare Covid, n-am putut să intrăm acolo pentru că ar fi trebuit să luăm un echipament foarte sofisticat şi n-a fost cazul. Am vrut să facem o radiografie urgentă, ca să ne edificăm un pic despre situaţie. Am stat de vorbă cu oamenii de acolo şi vă spun ce am putut să facem. Aşa cum într-o banală staţie Peco o să găsiţi la toaletă un tabel în care există responsabil de curăţenie cu nume şi prenume, pe dată şi semnătură, am vrut să vedem dacă această rigoare există. Din punct de vedere teoretic ea există, am găsit tabele şi pe luna septembrie, şi pe octombrie, există semnături, dar una este teoretic, şi alta este ce-am văzut în poze, că nu era curat la toalete. Lucrurile astea trebuie gestionate, vom vedea cine şi în ce măsură are responsabilităţi şi dacă sunt chestiuni de ordin civil sau de ordin penal“.

Preşedintele Dunca preciza că ar fi înţeles dacă spitalul funcţionează prost din cauza lipsei banilor, „dar dacă noi venim şi vărsăm pentru funcţionarea acestui spital 50 de milioane de euro şi întreţinem 1.200 de angajaţi, aici este o boală foarte grea! Am făcut această echipă nouă de lucru încercând să intrăm în acest mamut. Timpul a fost foarte scurt, abia am reuşit să facem prima şedinţă de consiliu unde nu am avut prea mare susţinere tocmai din partea celor care au gestionat în ultimii patru ani. Nu m-am oprit aici, din păcate este o realitate, fotografiile sunt reale, nici nu contează momentul, data la care au fost făcute, şi nici nu contează că nu sunt din acelaşi loc. Una este de la un etaj, alta de la alt etaj. Deci au fost căutate neregulile, dar asta nu are importanţă, pentru că neregulile într-un spital trebuie căutate! Pentru că într-un spital nu trebuie să existe nereguli!“.

În încheiere, Dunca a mărturisit că nu există un înlocuitor pentru directorul SJU Alina Stancovici, „dar cu siguranţă va trebui să căutăm o soluţie, să căutăm pe cineva care înţelege sumele, ştie ce trebuie să facă şi are puterea să lupte cu acest mamut, pe care trebuie să-l desţelenim. De dna Stancovici îmi pare rău, dânsa este dornică, nu a avut poate nici dânsa suficient timp să facă mai nimic, dar totuşi trebuie o mână de fier“.

JCS-Antoniu Mocanu

Articolul Mamutul cu 1200 de angajaţi doar mănâncă bani… apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/mamutul-cu-1200-de-angajati-doar-mananca-bani/2380601/feed/ 4
Cu zecile la bântuit, cu sutele fără mască https://caon.ro/cu-zecile-la-bantuit-cu-sutele-fara-masca/2380598/ https://caon.ro/cu-zecile-la-bantuit-cu-sutele-fara-masca/2380598/#respond Wed, 02 Dec 2020 16:08:01 +0000 https://caon.ro/?p=2380598 REŞIŢA – Perioada minivacanţei de 1 Decembrie scoate la iveală o realitate tristă pentru judeţul nostru. În vreme ce sistemul de sănătate se vaită că a rămas fără locuri la Terapie Intensivă, în Caraş-Severin masca a fost o problemă pentru 640 de cărăşeni, alți 36 fiind surprinşi bântuind noaptea fără actele legale. Totul doar în [...]

Articolul Cu zecile la bântuit, cu sutele fără mască apare prima dată în Caon.ro.

]]>
REŞIŢA – Perioada minivacanţei de 1 Decembrie scoate la iveală o realitate tristă pentru judeţul nostru. În vreme ce sistemul de sănătate se vaită că a rămas fără locuri la Terapie Intensivă, în Caraş-Severin masca a fost o problemă pentru 640 de cărăşeni, alți 36 fiind surprinşi bântuind noaptea fără actele legale. Totul doar în cele patru zile ale minivacanţei!

Potrivit Poliţiei judeţului, în acţiunile de verificare impuse de pandemie au fost angrenate 645 de efective, au fost verificate 195 de societăți comerciale şi 778 de mijloace de transport de persoane, dintre care 167 aferente transportului public în comun, fiind legitimate peste 12.000 de persoane. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 640 de sancțiuni contravenționale, în valoare 83.500 de lei, dintre care 604 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și 36 pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea.

Pe lângă toate acestea, „în cursul lunii noiembrie, prin intermediul liniei telefonice gratuite TEL VERDE au fost primite şase semnalări de nerespectare a măsurilor stabilite în context COVID, din care cinci pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și una pentru participarea la activități pentru care au fost instituite interdicții sau restricții“, informează Poliţia judeţului. JCS-A.M.

Articolul Cu zecile la bântuit, cu sutele fără mască apare prima dată în Caon.ro.

]]>
https://caon.ro/cu-zecile-la-bantuit-cu-sutele-fara-masca/2380598/feed/ 0