Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Cel de-al treilea produs tradiţional din Caraş-Severin cu acte-n regulă aparţine tot familiei Freisz, din Bocşa, şi ocupă poziţia 652 în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

De această dată, Mircea Freisz şi soţia sa, Lidia, au obţinut atestatul de produs tradiţional pentru zacusca de ciuperci cărăşeană, preparată după reţeta de altădată a bănăţenilor de la şes, şi care se regăseşte, alături de alte două preparate – „salata bănăţană mixtă din ciuperci şi legume ca la Wolfsberg“ şi „salata bănăţeană din ciuperci“ – pe rafturile celui mai mare hipermarket din ţară. Această recunoaştere nu se obţine însă uşor, având în vedere că în 2014, înainte de schimbarea legislaţiei privind acordarea atestatului de produs tradiţional, în Caraş-Severin erau 35 de produse de acest gen, iar în 2018 această certificare o mai au doar cele trei preparate din ciuperci ale familiei Freisz.

Pentru a-şi atesta produsele, Mircea Freisz a trebuit să îndeplinească o serie de condiţii: să dovedească că produsul este fabricat exclusiv din materii prime locale, să prezinte o reţetă tradiţională, criteriu care a impus şi cele mai mari probleme, iar prelucrarea să se facă manual, respectându-se un mod de lucru tradiţional. De la execuţie, căpăciuire, până la etichetare, totul se face manual. Nici sterilizarea nu se mai face la cuptor, cum se făcea cândva, ci exact cum o făcea bunica, la bain-marie, după care borcanele se scot şi se acoperă cu o pătură până a doua zi. Nu intervenim cu nimic asupra zacuştei, toate ingredientele sunt naturale, fără aditivi alimentari sau alte adaosuri. Pe lângă bureţii de fag, în zacuscă mai adăugăm ceapă, ardei roşu dulce, suc de roşii făcut în casă şi condimente uscate. Important de menţionat este faptul că preparatul nostru conţine 70% ciuperci, la care se adaugă şi restul ingredientelor, nu cum vedem scris pe alte borcane, ciuperci între 15 şi 20%“, povesteşte bocşanul.

Spre deosebire de alţi producători cărăşeni, Mircea Freisz nu lipseşte de la târgurile agricole naţionale şi internaţionale, acest lucru ajutându-l să stabilească legături, dar şi să încheie contracte cu mai multe magazine din ţară. „Am fost prezent de şase ori la târgul de la Berlin, din Germania, şi nu am ratat nici cea mai importantă expoziţie agricolă de la noi din ţară, cea de la Indagra, care are loc anual, la Romexpo, în Bucureşti. De asemenea, pot fi găsit şi la târgurile locale, în special la cele din judeţul Timiş, unde produsele mele sunt foarte căutate şi apreciate. Nu mă plâng nici de consumatorii cărăşeni, dar mi-aş dori să fiu mai cunoscut la mine acasă, în Caraş-Severin, căci eu, prin atestările obţinute, promovez în ţară şi peste tot pe unde merg, numele judeţului nostru“, ne-a mai spus Mircea Freisz.

În primăvara acestui an, bocşanul a ieşit pe piaţă şi cu o salată din bureţi asiatici shiitake, apreciată de cei care au degustat-o, iar pentru viitor acesta promite să mai obţină alte două atestate de produs tradiţional.

Adaugă comentariu