Caraş-Severin, Romania

NEUMARKT – Calea ferată Anina-Oraviţa a fost din nou în centrul atenţiei, de această dată la un simpozion din Austria.

La Casa Europei „Karl Brunner” din Neumarkt (Stiria, Austria), la finele săptămânii trecute, au debutat lucrările simpozionului internațional dedicat minorităților naționale, sub motto-ul „Minoritățile etnice în transformare – De la un corp străin la apreciata diversitate”, la care a participat și o delegație a Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, condusă de vicepreședintele acesteia, Cristian Paul Chioncel.

În deschidere, Chioncel a prezentat cea de a 57-a apariţie editorială a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa. Este vorba despre cartea „Semmering-ul Bănățean: calea ferată OravițaAnina = Der Banater Semmering: die Eisenbahnlinie Orawitza – Anina = The Banat Semmering: The Railway OravițaAnina„, coordonator și prefaţă: Erwin Josef Ţigla. Vicepreședintele FDG a vorbit despre cartea-album apărută anul trecut în noiembrie la Reșița și a prezentat detalii despre starea actuală a primei căi ferate montane de pe teritoriul actual al României, urmat fiind de dr. Helga Kostka din Graz, autoarea unui articol din cartea-album care descrie istoria și prezentul liniei ferate „mame”, Semmering-ul austriac. Atât cartea cât și discuțiile avute au pus în relief importanța păstrării acestui patrimoniu pentru posteritate.

Dr. ing. Cristian Paul Chioncel a prezentat în ultima zi a simpozionului internațional din Stiria austriacă, luni, 9 iunie, o scurtă incursiune în actualitatea minorității germane din Banatul Montan.

La simpozionul din acest an au participat invitați din Austria, Bosnia și Herțegovina, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Să sperăm că linia ferată despre care tot vorbim atât nu va rămâne obiectiv de patrimoniu doar în cărţi, albume şi discuţii…

Lidia Almăjanu

1 Comment

  1. LuxPhotoFuchs Reply

    Lidia Almajanu, era deontologic obligatoriu ca sursa informatiei sa fie amintita, asa cum au facut-o celelalte ziare online care au scris despre aceasta manifestare cu aceleasi cuvinte. Fiind o semnatura noua, va fi ca invatatura de minte….

Adaugă comentariu