Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În urma verificărilor efectuate de Curtea de Conturi în judeţ în 2012, s-au constatat abateri de 60 de milioane de lei.Anul trecut, Camera de Conturi Caraş-Severin a controlat 48 dintre cei 78 de ordonatori principali de credit din judeţ – Consiliul Judeţean, cele două municipii, trei oraşe şi 42 dintre cele 69 de comune. În urma acestor acţiuni de audit nu s-a acordat nici măcar un singur certificat de conformitate, din verificări rezultând că în 2011 au existat abateri de 60,6 milioane de lei. Acestea includ atât veniturile suplimentare (un milion de lei), cât şi prejudiciile (3,2 milioane) şi abaterile financiar-contabile (55,9 milioane).

Începem cu Primăria Reşiţa, unde prejudiciile sunt de 1,5 milioane de lei, la care se adaugă şi abateri financiar-contabile de peste 9,7 milioane. Din datele Camerei de Conturi, amintim că nu au fost înregistrate în evidenţa operativă şi în cea contabilă bunurile aparţinând domeniului public (4,1 milioane), nu a fost verificată realitatea subvenţiilor acordate către patru agenţi economici (5,2 milioane) sau au fost plătite nelegal diverse sporuri (de dispozitiv sau de fidelitate) unor angajaţi (1,4 milioane).

Merită menţionate şi decontarea unor servicii de măturat în plus peste cele din caietul de sarcini (41.000 de lei), inclusiv pentru zile în care la Reşiţa au fost temperaturi sub zero grade (7.000 de lei), depăşirea consumului de carburant normat (21.000 de lei) sau chiar plata nelegală a contravalorii masteratului unui consilier local (1.000 lei). Vom reveni cu detalii şi despre activitatea celorlalte instituţii controlate.

Nina Curiţa