Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Creşterea preţurilor pentru călătoria cu trenul a fost aprobabtă prin ordinul conducerii Ministerului Transporturilor.

Scumpirea se va face diferenţiat, din data de 1 septembrie, cu maximum 10%, „fiind luată în calcul evoluţia inflaţiei şi majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători, cu combustibili, energie sau piese”, se precizează pe site-ul companiei. Pentru rutele scurte parcurse de trenurile Regio scumpirea reprezintă „rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, prin majorări cu valori cuprinse între 10 bani şi 50 bani, în vreme ce pentru rutele lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de până la 10%”, se mai aminteşte în comunicat.

De exemplu, pentru o călătorie de la Bucureşti la Timişoara (533 km) un călător va plăti 105 lei în aceleaşi condiţii, de la 95,1 lei în prezent. Facilităţile de călătorie acordate în prezent se vor aplica şi după majorare, mai precizează compania. La trenurile Regio peste zona de 500 km s-au adăugat sume fixe de 20 lei/zonă km la clasa I şi 12 lei/zonă km la clasa a II-a, deoarece peste această distanţă nu există trenuri directe, iar tarifele acestor zone sunt folosite la calcule pentru alte oferte şi facilităţi.

Totodată, noile tarife au fost rotunjite la 0,5 lei, în plus sau minus, matematic, pentru uşurinţa acordării restului, iar la trenurile IR tariful de rezervare a tichetului creşte de la 3,3 lei la 4 lei. Modificările vizează tarifele pentru trenurile Regio şi IR, preţurile pentru biletele Intercity (IC) nefiind reglementate, decizia în cazul celor din urmă aparţinând exclusiv companiei.