Caraş-Severin, Romania

Florarii care au rezistat până acum pe piaţă spun că afacereile lor sunt riscante, vânzările scăzând mult faţă de anii anteriori.

„La noi, nici o zi nu e ca cealaltă. Este o afacere riscantă. Azi poţi câştiga mult, iar mâine poţi pierde toţi banii. Oamenii nu mai au siguranţa zilei de mâine, sunt mulţi şomeri în Reşiţa, iar veniturile acestora sunt tot mai mici. Toate acestea ne afectează şi pe noi, căci marfa noastră este perisabilă, mai ales vara, când temperaturile sunt foarte ridicate. Din acest motiv, la sfârşitul zilei, dacă nu suntem atenţi, multe din florile noastre ajung la gunoi, pentru că se ofilesc şi nu mai avem ce face cu ele“, ne-a spus Lenuţa Stângaciu.

Singurele perioade în care afacerile „înfloresc“ sunt la începutul anului şcolar şi în luna martie. Atunci, profitul acestora poate ajunge până la 5.000 sau 6.000 de lei în doar câteva zile, de zece ori mai mult decât într-o lună obişnuită.

„Cine spune că este uşor de lucrat cu florile se înşeală. Avem o seră, care se întinde pe jumătate de hectar, plină cu flori. În fiecare seară, ele trebuie udate, iar, dacă este nevoie tratate împotriva dăunătorilor. În anii trecuţi era mult mai bine, căci lucrez în domeniu de mai bine de zece ani, şi ştiu foarte bine ce vorbesc. Nu spun că atunci oamenii erau mai mari iubitori de flori, dar cu siguranţă aveau mai mulţi bani şi nu se uitau la fiecare leu. În schimb, acum, e criză şi la ei. De 8 Martie merge cel mai bine. Practic, în două zile câştigăm cât vindem într-o vară“, ne-a povestit femeia.

Roxana Nafiru

Adaugă comentariu