Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUA – Două asociaţii din zonă propun crearea unui eveniment peren care să readucă Clisura în interesul turistic.

Asociaţia Turism și Agrement „Cazanele Dunării” şi Asociația Dunărea Moldova Nouă au înaintat propuneri forurilor judeţene din Caraş-Severin şi Mehedinţi pentru organizarea unui eveniment de promovare reprezentativ pentru zona turistică Clisura Dunării, mai exact „Luna Turismului în Clisura Dunării“.

„Pentru a asigura o vizibilitate sporită şi un impact cât mai mare la nivel național al evenimentului, vom invita Autoritatea Naţională pentru Turism pentru a fi co-organizator al evenimentului şi promovarea acestuia să se realizeze sub egida brandului de ţară. Parteneri ar fi unităţile administrativ teritoriale din Clisura Dunării, iar printre invitaţi s-ar număra cei din judeţele care compun microregiunea Clisura Dunării, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi ştiinţifice de importanţă regională şi naţională, reprezentanţi ai organizaţiilor cu care avem relaţii de parteneriat şi colaborare, mass-media din domeniul turismului. De asemenea, avem în vedere participarea unor delegaţii oficiale din Germania, Danemarca, Cehia, Serbia, Bulgaria, comunităţile din Clisură având încheiate cu acestea protocoale de înfrăţire, de colaborare şi parteneriate”, a precizat Corneliu Martin, preşedintele Asociaţiei Dunărea.

Organizarea acestui eveniment s-ar reflecta şi în creşterea veniturilor agenţilor economici din turism şi activităţi conexe şi implicit în creşterea veniturilor la bugetul de stat şi bugetele locale. Propunerea iniţiatorilor este ca evenimentul să se desfășoare în luna iunie a fiecărui an, şi pentru anul 2014 a fost promovată perioada 5 – 29 iunie.

„Printre activităţile cu caracter permanent, care vor avea loc pe întreaga perioadă de desfășurare ar fi expoziții de pictură, fotografii, produse meșteșugărești și de artizanat, costume populare tradiționale ale comunităților etnice din Clisură, prezentare de produse gastronomice tradiţionale specifice comunităţilor, concursuri de pescuit, o regată nautică cu caiace pe traseul Baziaş – Moldova Nouă – Orșova, o caravană cicloturistică şi multe altele, care să integreze însă şi întregul potenţial turistic al judeţului”, a mai precizat preşedintele asociaţiei.

Flavius Rotariu