Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După ce omul de afaceri a preluat o treime din acţiuni, a fost apreciat de primarul Ioan Popa, care a spus că Romeo Dunca este singurul om de afaceri care investeşte 5 milioane de euro într-un oraş ca Reşiţa.

În faţa blocului din zona centrală a Reşiţei, aflat din nou în lucru, omul de afaceri Romeo Dunca a făcut prezentarea: „Ăsta este noul nostru şantier şi vor fi primele apartamente noi pentru reşiţeni. Nu sunt multe apartamente, sunt 71 de apartamente, din care 52 sunt de vânzare, plus spaţiile comerciale, 48, că două deja sunt vândute. Şi sperăm să fie o construcţie de referinţă pentru ceea ce va urma în Reşiţa. Cred că în Reşiţa acesta este primul bloc, şi în maximum doi ani vor mai apărea două-trei, nu pentru că noi o să mai construim, ci pentru că dinamica oraşului va cere construcţii noi, de calitate, pentru reşiţenii care fie nu vor mai pleca afară, fie vor alege să se întoarcă“.

Omul de afaceri a preluat 33% din acţiunile afacerii, însă „pot să spun că votul meu e mai mult decât de 33%. Eu am ales să continui munca lui Nelu – pentru că am o foarte mare încredere în Nelu – şi orice lucru de calitate dacă e început trebuie dus la capăt. Şi Nelu din păcate s-a retras din această investiţie, el se ocupă de generarea motivaţiei ca oamenii să rămână în oraş, şi eu mă ocup ca ei să aibă de unde să-şi cumpere un apartament nou“. Ca detalii tehnice, este vorba despre o suprafaţă totală de 5.600 de metri pătraţi construiţi, împărţită pe şase nivele. La etajele 1-5, vor fi câte 13 apartamente pe nivel – cinci apartamente cu trei camere, respectiv opt apartamente cu două camere. La demisol vor fi două zone de spaţii comerciale, birouri, iar parterul, cu excepţia holului de acces, va fi dedicat zonei administrative. Ca parcări, vor exista 46 de locuri subterane şi 56 de locuri în afară, dintre care 20 sunt aferente blocului de locuinţe. Iar la primul etaj, deasupra birourilor, vor exista câteva spaţii verzi şi grădini suspendate.

„Şi după aceea, a locui în acest bloc va fi la fel de confortabil ca şi a-l achiziţiona, a completat Dunca. O să păstrăm un număr de apartamente la etajul 1 pe care o să le exploatăm în regim de închiriere, şi pentru asta, tocmai pentru a avea suportul financiar ca să asigurăm administrator, pază, absolut tot. Oricum locaţia este în centru, nu cred că există una mai bună, este lângă magazin, este la intersecţia de drumuri, are o privelişte frumoasă şi este destul de larg în jurul ei“.

Când va fi gata totul?

„Termenul de finalizare este estimat pentru iulie-august 2019, vizavi de partea de structură de rezistenţă, şi în paralel va începe şi partea de închideri, astfel încât în decembrie 2019, dar nu mai târziu de martie 2.020 să putem să primim primul locatar, a estimat omul de afaceri. Investiţia este de aproape 7 milioane de euro, dintre care am moştenit cheltuiala dlui primar Ioan Popa, de 2,2 milioane de euro, pentru că acest bloc a început în urmă cu câţiva ani, când a fost făcută fundaţia. Restul de 4,8 milioane de euro sunt investiţiile care se preconizează a fi puse în realizarea blocului“.

Aşadar, în primăvara anului viitor, se aşteaptă primii chiriaşi, inclusiv timişoreni. „Doi timişoreni or să fie sigur aici, din cei care au interes în zona Văliug. Nu vă ascundem faptul că zona Văliug este o motivaţie nu numai pentru timişoreni, ci şi pentru alţi oameni din alte zone, să vină, chiar dacă nu să se mute aici, dar măcar să stea aici. Şi dinamica oraşului, pe care eu o anticipez foarte mare şi pozitivă, va face în aşa fel încât măcar 50 de oameni să-şi dorească să stea aici“.

Cât costă?

Investitorul spune că preţurile vor fi pe măsura ofertei. Dar norocoşi vor fi primii 20 de cumpărători, care vor lua apartamentele chiar cu mai puţin de 950-1.000 de euro pe metrul pătrat, preţ care va include şi un loc de parcare. „Finisajele o să le facem noi, în funcţie de ofertă, a detaliat omul de afaceri. La noi se livrează blocul la roşu cu câteva variante de finisaj şi inclusiv cu mobilier. Dăm o soluţie elegantă pentru cei care pot să-şi permită să plătească nu atâta de mult. Pentru că dacă tu vrei să ţi-l mobilezi, tot atâta te costă; de multe ori faci greşeli şi noi punem pe masă varianta de apartament, cu varianta de coloristică – evident că va fi între nişte limite, adică n-o să vedeţi tot felul de culori aici. Şi fiecare va putea să opteze pentru a avea confortul maxim în sensul că o să vină chiar să ia cheia de la recepţie, cu absolut cu tot cu mobilă. (…) Noi mergem cu un furnizor, şi atunci când mobilezi patru sau cinci apartamente, este mai ieftin decât să mobilezi de cinci ori câte un apartament. Avantajul este nu pentru că o să vindem ieftin, ci pentru că n-o să fie risipă de niciun fel“.

Până la urmă şi la Reşiţa există oameni care activează în diferite domenii care câştigă suficient pentru a renunţa la vechiul apartament dintr-un bloc comunist. După ce a vorbit laudativ despre proiect, în încheiere, omul de afaceri a conchis că „s-ar putea să-mi iau şi eu un apartament“, deşi declara că, iniţial, nu avea astfel de planuri.

Adaugă comentariu