Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cam asta reiese din ideea cardurilor preplătite pentru şomeri, pregătite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

După ce a implementat în toată ţara un sistem inutil prin care firmele îşi pot depune declaraţiile lunare la şomaj prin intermediul unor aparate – deşi respectivele declaraţii se depun la Finanţe –, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (în parteneriat cu o firmă privată) dă o nouă lovitură, pe bani europeni.

Prin inventarea unui aşa-numit card Prepaid, se urmăreşte implementarea unui sistem modern de plată a indemnizaţiei de şomaj. Evident, sărăcia şomajului nu va primi niciodată plata în avans, aşa cum induce în eroare termenul „Prepaid“ (preplătit). Vizavi de noile carduri, de care se ocupă toate cele 43 de agenţii judeţene de şomaj, acestea sunt destinate doar unui număr infim de 80 de şomeri (în condiţiile în care doar Caraş-Severinul are cinci mii de şomeri).

De unde până unde carduri preplătite sau sistem modern, e greu de spus. Cert este că iniţiativa se adaugă celei care a dotat toată ţara cu aparate inutile pentru declaraţii lunare, la care accesul se poate face şi în baza de amprente care, potrivit legii, nu pot fi stocate. Adică intri în sistem pe bază de amprentă, dar sistemul nu te poate recunoaşte dintr-o bază de date, pentru că aceasta nu există… Să nu uităm nici de vechile carduri de şomer, care se doresc a fi un fel de CV-uri electronice, la purtător. La un eventual interviu pentru angajare, firma nu le poate citi, decât dacă şi-a cumpărat aparatura specială şi dacă şomerul vrea să comunice parola contului personal…