Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un reşiţean supărat s-a adresat presei, considerând că sistemul bancar şi asigurator l-au nedreptăţit, după ce i-au fost opriti din pensie bani pentru plata ratei unui credit contractat de sotia sa, decedată luna trecută.

Sorin Preda-Iuga, un pensionar nevăzător, a protestat ieri la una dintre băncile din municipiu, pentru faptul că din contul personal i-au fost propriţi 50% din banii de pensie.

„Soţia mea a avut un credit la această bancă şi avea şi asigurare pentru respectivul credit. Ea a decedat în luna mai a.c., iar asigurarea trebuia să acopere ratele. Eu nu am fost nici garant şi nici coplătitor. Dar, pentru că am cont la aceeaşi bancă, mi-au fost opriţi banii pentru rata creditului. Mi s-a spus azi că se va verifica situaţia şi că ar putea fi o greşeală. Ca refuz al plăţii creditului din partea asiguratorului au motivat că istoricul bolilor nu a fost declarat în totalitate“, a precizat Iuga.

Potrivit răspunsului băncii „nu s-au declarat afecţiunile: ulcer gastric, hipertensiune arterială, infarct cerebral, cardiopatie ischemică cronică, tulburare depresivă“. Sorin Preda-Iuga consideră însă că era inutil şi că decesul nu a survenit în urma acestor afecţiuni.

„Mai trebuie 5.000 de lei până la stingerea creditului, iar soţia mea nu avea nicio restanţă la plăţi. Decesul a survenit, potrivit certificatului de deces, în urma cirozei hepatice şi suspiciune de neoplasm“, a amintit el. Dacă în continuare vor fi reţinuţi bani din contul personal, reşiţeanul a precizat că se va adresa instanţei.

3 Comments

  1. Ei, bancherii-politicienii au toate drepturile in Republica Romania si fiecare leut al lor conteaza, pentru noi, „prostimea” banii nostri nu conteaza, avem numai dreptul sa votam la 4-5 ani listele facute de ei cu ei. Legile asa sunt construite incat plaja este atat de larga incat asa cum esti vinovat poti sa fi si nevinovat. Vezi si judecata lui Becali.

  2. Modul prin care banca a retinut banii din cont nu este ok.
    Sotul va trebui sa plateasca datoriile sotiei (inclusiv ratele) daca accepta ca mostenitor eventualele bunuri ramase in urma sotiei (de ex: 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei si altele asemenea).
    Concluzie: daca accepti primirea unor plusuri ca mostenitor atunci trebuie sa-ti asumi si datoriile celui decedat.
    Ne place sau nu ne place asta este legea si functioneaza dupa acelasi principiu in toata lumea civilizata (mai putin retinerea din acel cont fara acceptul titularului)

Adaugă comentariu