Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Deşi părea că părţile, respectiv Primăria Băile Herculane şi Asociaţia Locus, s-au înţeles asupra termenilor juridici pentru începerea lucrărilor de reabilitare, încă nu s-a găsit o soluţie reciproc avantajoasă.

Într-un comunicat de presă al Primăriei Băile Herculane, administraţia locală solicită Asociaţiei Locus să găsească soluţia juridică promisă cât mai urgent: „Primăria Băile Herculane solicită partenerului său, Asociaţia Locus, urgentarea găsirii soluției juridice promise (legale) și demarării lucrărilor de punere în siguranță a obiectivului asumat. Instituția noastră rămâne deschisă colaborării în varianta agreată reciproc și materializată prin protocolul semnat și aprobat prin HCL 24/27.03.2018. Facem această solicitare și așteptăm un răspuns cât mai curând posibil, se argumentează în comunicat, deoarece caracterul de urgență impune aceasta și lucrurile au tendința de a trena în defavoarea obiectivului comun, iar aceasta nu din cauza «necooperării» sau «neimplicării» noastre“.

Cu banii adunaţi din donaţii, respectiv 40.000 de euro, lucrările ar fi trebuit, practic, să înceapă la mijlocul lunii iulie, adică în 15 iulie 2019, chiar după închiderea şcolii de vară „Baia de arhitectură“. Cei de la Locus explică însă că un reprezentant al echipei nucleu a participat la şedinţa Consiliului Local din luna iunie şi a propus un nou contract de colaborare, idee sprijinită de către consilieri. Numai că, recapitulând din etapele încercărilor de a se pune de acord – am şi consemnat, dealtfel, într-o ediţie a cotidianului nostru, urma ca juriştii să găsească soluţia legală optimă. Au mai fost câteva evenimente culturale, oamenii s-au întâlnit şi părea că s-au înţeles. După închiderea şcolii de vară, totuşi, în data de 17 iulie 2019, a avut loc o nouă întâlnire între tinerii arhitecţi din asociaţie, care au venit la Primăria de pe Valea Cernei cu echipa lor juridică, şi consilierii locali, şedinţă la care a participat şi primarul Cristian Miclău. S-a rediscutat încheierea unui nou contract de colaborare, propus încă în iunie, dar juriştii administraţiei locale au ezitat să ia o decizie finală.

Sigur că există şi jumătate din suma necesară intervenţiei, graţie donaţiilor. Arhitecţii au propus şi prezentarea unor precedente în domeniu, pentru aprobarea de către consilieri a unei decizii finale, însă aceştia nu au fost convinşi, fiindcă e ca şi cum ar împroprietări Asociaţia Locus cu clădirea de patrimoniu.

Asociaţia Locus: Donaţia banilor către oraș nu este fezabilă!

După comunicatul Primăriei, cei de la Asociaţia Locus au revenit cu o replică în care atenţionează că obligația găsirii unei soluții nu le revine doar lor, ci și autorităților publice.

„Încă din luna mai a acestui an am propus o soluție perfect legală, prin care Baia Neptun și orașul Băile Herculane au cel mai mult de câștigat, și anume executarea în mod direct a lucrărilor de către o firmă de construcții autorizată, lucrări finanțate direct din fondurile asociației, fără implicarea din punct de vedere financiar a orașului Băile Herculane. Răspunsul primit a fost că nu este legal decât prin donarea sumelor strânse din donații către oraș – variantă care, deși legală, este din punct de vedere practic în mod evident incompatibilă situației în care ne aflăm. Mai mult, nu știm nici dacă donatorii noștri își doresc să acționăm în acest mod. Propunerea noastră a fost prezentată administrației în ultimele două luni. Totodată, Consiliul Local Băile Herculane a fost informat cu privire la propunerea noastră de a executa în totalitate și din fonduri proprii lucrarea și ne sprijină. Însă, propunerea a fost întâmpinată și cu o oarecare reticență, argumentele contra fiind că ea nu ar fi legală – fără a se indica care ar fi prevederile legale încălcate, că nu există precedente, și că numai un executant autorizat poate face un astfel de contract. S-a insistat pe varianta donării banilor către oraș (aceasta fiind varianta la care se face aluzie prin comunicatul de presă transmis ieri, deși nu s-a agreat niciodată în mod expres că banii vor fi donați către oraș). […] Totodată, astfel cum le-am expus și celor din aparatul administrativ al Primăriei Băile Herculane, această “soluție” pe care ei pretind că o oferă, respectiv donarea banilor strânși de Asociație către orașul Băile Herculane, implică organizarea unei proceduri de achiziție publică pentru selectarea constructorului. Într-o astfel de procedură există cel puțin trei riscuri – birocrația și durata foarte lungă a procedurii (timpul fiind esențial având în vedere starea avansată de degradare a clădirii), câștigarea lucrării de către o firmă “fantomă”, dar și achitarea unui onorariu ridicat către firma câștigătoare la prețul pieței. […] Deși propunerea a fost înaintată de câteva luni bune, nu am primit un feedback constructiv, întreaga responsabilitate pentru găsirea unei soluții fiind pusă pe umerii noștri și considerându-se în mod eronat că varianta donației ar fi una fezabilă. Sperăm ca în urma transmiterii propunerii noastre actualizate să avem parte de o atitudine în spiritul scopului comun pe care îl urmărim, în linie cu principiile protejării interesului public și adaptabilității care trebuie să guverneze serviciile publice“, spun cei de la Asociaţia Locus.

Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu