REŞIŢA – După aproape 200 de ani, în zona Măgura-Plopu de lângă Armeniș au reapărut zimbrii. 17 exemplare tinere au fost eliberate sâmbătă într-o zonă de sălbăticie special amenajată, grație unui proiect comun Rewilding Europe-WWF România-Primăria Armeniș, prin care se încearcă repopularea zonei cu cele mai mari mamifere terestre din Europa.
„Este cel mai mare transport de zimbri care a fost realizat vreodată în Europa, munca a fost destul de migăloasă, acum zimbrii au fost lăsați într-un țarc de control veterinar, mai e un țarc de aclimatizare și după aceea urmează eliberarea lor propriu-zisă, totul putându-se întinde pe o perioadă cuprinsă intre 4 și 12 luni. Încercăm în acest fel să readucem o verigă lipsă în ecosistem. Zona este excelentă pentru zimbri, e departe de comunitate, cea mai apropiată așezare fiind la 12 kilometri”, a declarat reprezentantul WWF România, Adrian Hăgătiș.
Localnicii sunt de-a dreptul încântați de faptul că zona a fost repopulată cu aceste superbe mamifere, majoritatea dintrei ei auzind din bătrâni poveștile despre zimbrii care cutreierau pădurile de la poalele Munților Țarcu. „Suntem bucuroși că ne-au fost readuși zimbrii aici în zonă, suntem mândri, au aici tot ce le trebuie, pădure, pășune, cred că se vor acomoda în scurt timp iar zona aceasta va reprezenta casa lor pentru mulți ani de acum înainte”, ne-a spus Traian, un tânăr de 15 ani din Feneș.
La acțiunea de sâmbătă, pe lângă sătenii din Armeniș și Feneș sau zecile de jurnaliști români și străini, unii dintre aceștia de la cele mai prestigioase publicații sau canale de televiziune de profil din lume, au fost prezente și numeroase oficialități precum prefectul Silviu Hurduzeu, primarul Caransebeșului, Marcel Vela, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni sau șeful Direcției Silvice Caraș-Severin, Ștefan Stănescu.
„Pe aceste văi și în pădurea aceasta am fost de multe ori în copilărie, mă leagă multe amintiri de această zonă binecuvântată de Dumnezeu și evident că este o bucurie și o plăcere să vezi că animale superbe sunt protejate aici în Banatul de Munte. Sunt mândru, sunt optimist că și pe viitor se vor întâmpla lucruri bune în comuna Armeniș, în această rezervație care va fi un punct de atracție pentru foarte multă lume”, am aflat de la Marcel Vela, născut și crescut la Armeniș.
O prezență extrem de discretă a fost cea a actualui viceguvernator al Băncii Naționale și fost președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu. Echipat potrivit pentru prezența în mijlocul naturii sălbatice, spre deosebire de alți oficiali locali, Olteanu a venit împreună cu familia să se bucure de un moment unic. Aducerea în sălbăticie a zimbrilor nu reprezintă singurul obiectiv al proiectului, zona urmând să fie promovată de Rewilding Europe și WWF România și ca o atracție turistică.
Deja în comuna Armeniș a fost deschis un centru de vizitare a zimbrilor, cu materiale informative despre animale și natură, dar și cu programe diverse de implicarea a localnicilor sau turiștilor în activități de protejare a mediului înconjurător. „Prin centrul de informare turistică din localitate punem la dispoziţia tuturor acelora ca ne vor trece pragul de acum înainte o gamă largă de materiale informative despre aceste mamifere. De asemenea, se vor putea organiza excursii până la ţarcurile cu zimbrii, pentru că dorim şi dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic”, a precizat primarul comunei Armeniş, Petru Vela.
Lidia Almăjanu