Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tradiţionalele crenguţe de măr au fost înlocuite în ultimii ani cu beţe colorate. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, potrivit tradiţiei, Moş Nicolae trece pe la casele copiilor pentru a lăsa dulciuri pentru cei cuminţi, şi câte o nuieluşă pentru cei năzdrăvani.

Nu ştim câţi părinţi mai ţin cont în zilele noastre de acest obicei, însă comercianţii de nuieluşe sunt prezenţi şi anul acesta în punctele strategice ale municipiului Reşiţa, în zonele Hehn, Intim şi Victoria. Nuieluşele, care de la un an la altul sunt într-o continuă transformare, au preţuri cuprinse între 1 şi 7 lei.

Pentru a putea ieşi cu ele pe piaţă, comercianţii se apucă de treabă încă din luna septembrie. Întâi îşi achiziţionează materialele necesare de la depozitele din Timişoara, după care lucrează zi şi noapte pentru ca, până de 1 decembrie, beţele Moşului să poată fi scoase la vânzare.

„Ne apucăm din timp de treabă. Eu am început în urmă cu două luni, şi am lucrat din greu la ele. Trebuie să ai două mâini dibace şi multă imaginaţie, dar şi să-ţi placă ceea ce faci”, ne spune Maria Nicolae. Deşi câştigul nu este mare, cu banii obţinuţi din vânzarea beţelor oamenii îşi asigură traiul pentru următoarele luni. „Nu mai este cum a fost odată, dar tradiţia încă se mai păstrează, iar oamenii cumpără măcar o nuieluşă în ziua Sf. Nicolae. Câştigul nu e mare, dar nu am sta o zi întreagă în frig dacă nu ar renta”, ne spune Stelian Dragomir, un tânăr din Bocşa, care nu a venit singur la Reşiţa, ci însoţit de mama sa.

Dacă pe vremea bunicilor nuieluşele Moşului trebuiau să fie neapărat crenguţe de măr, în zilele noastre acestea sunt confecţionate din plastic ori carton. Cu cât sunt mai împopoţonate, cu atât sunt mai pe gustul cumpărătorilor, spun comercianţii care, pentru a-şi vinde marfa, o fac cât mai sclipitoare.

Roxana Bălan Nafiru