Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cerșetorii care adună sume importante pe străzile Reșiței nu sunt întotdeauna fii ai urbei.

În repetate rânduri, agenţii Poliției locale de pe malurile Bârzavei au ridicat cetățeni care apelau în mod repetat la mila publicului, fie acuzând infirmități, fie susținând că mai au nevoie de câțiva lei pentru a ajunge într-o localitate sau alta din apropierea municipiului. Cei câțiva lei, însă, devin sute în câteva ore, lucru pe care un cetățean care muncește nu-l poate realiza cu ușurință într-un timp atât de scurt.

Și mărturie pentru acest lucru stau trei cazuri sesizate în paginile JCS în ultimele patru luni, când cerșetorii găsiți pe străzi în zona centrală a Reșiței nu au putut justifica sutele de lei aflați asupra lor. Mai mult, aceștia nici nu pot fi controlați sau monitorizați cu ușurință, întrucât sunt cetățeni ai altui județ.

„Lucrătorii de ordine publică au în permanență situația în vedere. Au apărut câteva persoane noi care nu sunt de pe raza municipiului. Am încercat îndepărtarea lor din zonă și putem spune că acțiunile noastre au fost eficiente, deoarece nu au reapărut. Se observă simplu faptul că numărul cerșetorilor din oraș s-a redus, atât pentru că celor cu domiciliul în Reșița li s-a retras ajutorul social (potrivit unei hotărâri a Consiliului local) cât și datorită faptului că cei veniți din alte părți au fost îndepărtați. Din păcate, pe «ai noștri» nu reușim să-i potolim de tot cu sancțiuni contravenționale care nu se ridică la sume foarte mari. În aceste situații, legea e permisivă, se depun plângeri și majoritatea sunt asistați social“, ne-a declarat Alexandru Ciati, directorul executiv al Direcției Poliție locală Reșița.

Până una-alta, dovada că municipiul e un „pol al atracției“ pentru cerșetori duce la certitudinea că ai noștri concitadini sunt mai miloși decât ai celor care vin din alte județe pentru a aduna leu cu leu bazându-se pe asta.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu